RECEPT: GROENTE SOEP UIT DE WMF PERFECT PLUS SNELKOOKPAN
/ Categorieën: Recepten

RECEPT: GROENTE SOEP UIT DE WMF PERFECT PLUS SNELKOOKPAN

De bereiding van gerechten met behulp van de snelkookpan is modern, snel en gezond. Ellen van Duijn, auteur van het kookboek “Made by Ellen - Elke dag verrassend lekker eten” en foodblogger, is aan de slag gegaan met onze WMF Perfect Plus Snelkookpan. Lees hier haar eerste ervaringen met en probeer ook de heerlijke groente soep.

Dit blog is geschreven door Ellen van Duijn, auteur van het kookboek “Made by Ellen - Elke dag verrassend lekker eten” en foodblogger van de gelijknamige blog madebyellen.nl


Afgelopen week had ik een reel geplaatst op mijn Instagram account met daarbij de vragen:

 • Wie gebruikt weleens de snelkookpan of heeft dit juist nog nooit aangedurfd, net als ik.
 • Heb je recept verzoeken of andere ideeën en tips voor de snelkookpan.

Hier kreeg ik heel veel reacties van jullie op, super leuk! Een aantal van jullie gebruikt de snelkookpan al jaren, met name voor erwtensoep en hachee. Maar overwegend waren de reacties dat jullie, net als ik, het nog best spannend vinden om met een snelkookpan aan de slag te gaan. Maar toen WMF Nederland mij vroeg of ik hun WMF "Perfect Plus" snelkookpan wilde proberen en mijn eerlijke bevindingen hierover met jullie te delen, was dit voor mij net het zetje dat ik nodig had om mij hieraan over te geven en het het gewoon eens te gaan proberen. De komende maand vind je dan ook verschillende blogposts van mij hierover met daarbij verschillende recepten. Ik zal dan ook precies uit de doeken doen of het nou echt zo spannend is of dat dit nog echt iets van vroeger is. 
Inmiddels heb ik mijn eerste recept voor de snelkookpan ontwikkeld en vandaag deel ik deze graag met jullie. 

MIJN EERSTE BEVINDINGEN MET DE SNELKOOKPAN

Wat me meteen opvalt bij het uitpakken is dat het een stevige pan is. Het is een strak model met niet teveel dingetjes erop. Dit geeft me meteen een beetje vertrouwen dat het niet al te ingewikkeld hoeft te zijn. Al snel kom ik erachter hoe het werkt. Ik bereid het een en ander in de snelkookpan zonder deksel. Op het moment dat alle smaken in de pan zitten gaat de speciale snelkookpan deksel erop. Wat ik meteen fijn vindt is dat het dus een gewone pan is waar je, net als in mijn andere pannen, je gerecht geheel kunt in bereiden. Ik hoeft dus niks over te scheppen. Alles gaat in de snelkookpan en blijft hier ook tot het einde in zitten.

Ik moet wel even een handigheidje krijgen om de deksel er goed, sluitend op te krijgen. Dit omdat ik linkshandig ben denk ik. Maar nu ik het eenmaal door heb dat je deze vanaf rechts erop moet schuiven gaat het elke keer ook direct goed. 

Het belangrijkste attribuut, waardoor ik mij heel zeker voel bij het gebruik van deze pan, is een kunststof "metertje" die bovenop in de deksel bevestigd is. Zodra ik namelijk de pan goed heb gesloten, vergrendeld en de druk heb opgevoerd, duurt het niet lang of het "metertje"/"de pin" komt omhoog. Deze blauwe meter heeft 2 niveaus die doormiddel van opvallende, oranje ringen worden aangegeven. Wanneer ik zachte(re) gerechten wil bereiden, zoals bijvoorbeeld groente dan gebruik ik niveau 1. Wil ik bijvoorbeeld vlees bereiden dan laat ik de druk tot niveau 2 opvoeren. Zodra ik bij de juiste ring ben aangekomen, haal ik de hoogste druk van de pan af door de temperatuur wat te verlagen. Ik zorg ervoor dat de juiste ring zichtbaar blijft, afhankelijk of ik met niveau 1 of 2 wil koken. 

Door deze indicatie meter voel ik me gelijk behoorlijk zeker van mijn zaak en vind ik het eigenlijk ook helemaal niet meer zo spannend. Er komen nog wel vragen bij mij op als; "heb ik nu genoeg druk erop gezet of had ik nog iets langer door moeten gaan". En wat betekent het als er een paar druppeltjes langs de deksel omlaag komen. Staat de druk dan te hoog of is er wellicht iets anders aan de hand". Deze vragen ga ik uitzoeken en hier om ik in een volgende post bij jullie op terug.

Als eerste mijn groentesoep met witte bonen. Dit is een recept dat zo super makkelijk te maken is, ondanks dat ik gebruik maak van gedroogde bonen. Dit komt omdat je bij een snelkookpan de bonen niet eerst de avond ervoor hoeft te laten weken. Dus je kan heel makkelijk een half uur van te voren bedenken dat je zin hebt in een maaltijd met gedroogde peulvruchten. Dat vind ik persoonlijk een ontzettend groot pluspunt van een snelkookpan. En deze groentesoep is ook zo ontzettend lekker dat ik deze heel vaak ga maken, helemaal voor de lunch. En het leuke is? Iedereen was zo enthousiast over deze soep als ik. Dus ook de kids! Lekker met een stevig plak (zuurdesem)brood erbij.
 

HET RECEPT 

Groentesoep uit de snelkookpan

Voor 4 personen - voorbereidingstijd: 10 minuten - kooktijd: 25 minuten - niveau 1
Hoe werkt de snelkookpan! + recept groentesoep

INGRDIËNTEN

 • 1 grote ui, gepeld en fijngehakt
 • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
 • 4 bospeentjes
 • 1 courgette
 • 1 stronk (Shanghai) paksoi
 • 1 eetlepel oregano
 • Goede scheut extra vergin olijfolie
 • 1 theelepel donkere miso (lichter kan ook)
 • 150 gram gedroogde witte bonen (kleintjes), schoon gespoeld
 • 500 ml bouillon
 • Zwarte peper en zeezout

BEREIDING

 1. Spoel de groenten schoon en snijd de kontjes eraf. Snijd de bospenen eenmaal over de lengte en halveer deze dan over de breedte. Snijd de courgette nu op dezelfde manier.

 2. Snijd van de paksoi de zachte bladeren en leg deze apart. De harde, stevige stukken snijd je nu in grove stukken.

 3. Zet de snelkookpan op het vuur en voeg royaal olijfolie toe. Fruit de ui en knoflook hierin aan totdat deze zacht, zoet en kleur hebben. 

 4. Voeg nu de wortel toe en roer een par keer om. Vervolgens kan de courgette en de stevige stukken van de paksoi erbij. Strooi de oregano erover en roer de miso en gedroogde bonen erdoor.

 5. Schenk vervolgens de bouillon erbij.
  Breng alles net aan de kook en plaats de deksel op de snelkookpan. Vergrendel deze en zorg dat het vuur nu hoog staat. Ik zet mijn inductieplaat nu op stand 8. Zodra de eerste oranje ring naar bovenkomt en goed zichtbaar is verlaag ik de druk door de temperatuur te verlagen naar stand 4 van mijn inductiefornuis. Ik zet de timer op 25 minuten. 
  De pan houd ik in de gaten door zo nu en dan te kijken of de oranje eerste ring nog goed zichtbaar is en of de tweede ring niet omhoog is gekomen. Zo nu en dan speel ik een beetje met die temperatuur om te zien wat er gebeurd.

 6. Na 25 minuten zet ik het fornuis uit en laat ook de pan voor 10 minuten staan. De restkooktijd indicator (de pin) is volledig teruggetrokken in het handvat, wat betekent dat er geen druk meer in de snelkookpan zit. Ik kan de pan veilig openmaken.

 7. Snijd de apart gelegde paksoi bladeren in grove repen en roer deze door de soep.

 8. Breng de groentesoep op smaak met peper en een beetje zout.

 9. Verdeel de soep nu over de borden en serveer met een stuk brood.

 10. Enjoy!
   

TIPS

Wanneer je geen gedroogde peulvruchten voor dit recept gebruikt dan kun je de kooktijd aanzienlijk verlagen. Na 25 minuten kooktijd zijn de boontjes zacht maar hebben nog een stevige bite. Wil je de boontjes nog zachter? Zet de pan dan nog heel eventjes op het vuur of kook de volgende keer de gedroogde bonen vooraf voor 10 minuten in de snelkookpan met wat water en vervolgens ga je verder met de soep, zoals beschreven in stap 1.

Vorige artikel RADIJS-KOMKOMMER MET APPEL SALADE
Volgende artikel RECEPT: KNOLSELDERIJ STEAK UIT DE WMF PERFECT PLUS SNELKOOKPAN
Beoordeel dit artikel:
Geen beoordeling