RECEPT: KNOLSELDERIJ STEAK UIT DE WMF PERFECT PLUS SNELKOOKPAN
/ Categories: Recepten

RECEPT: KNOLSELDERIJ STEAK UIT DE WMF PERFECT PLUS SNELKOOKPAN

De bereiding van gerechten met behulp van de snelkookpan is modern, snel en gezond.
Ellen van Duijn, auteur van het kookboek “Made by Ellen - Elke dag verrassend lekker eten” en foodblogger, is aan de slag gegaan met onze WMF Perfect Plus Snelkookpan. Lees hier haar ervaringen en  een heerlijk recept van Knolserderij steak.

Dit blog is geschreven door Ellen van Duijn, auteur van het kookboek “Made by Ellen - Elke dag verrassend lekker eten” en foodblogger van de gelijknamige blog madebyellen.nl


De vorige keer vertelde ik je over mijn eerste bevindingen met de snelkookpan. Ik deelde toen ook een heerlijk groentesoep recept uit de snelkookpan met je. Deze vind je hier. Ook kwamen er, naar aanleiding van mijn eerste ervaringen met de WMF "Perfect Plus", een paar vragen bij me op. Ik heb dit uitgezocht en vandaag deel ik dan ook de antwoorden met je. Ook deel ik vandaag een nieuw recept met je. Een knolselderij steak uit de snelkookpan. Super eenvoudig te maken en ontzettend lekker!

VRAGEN SNELKOOKPAN

De vragen die bij mij opkwamen naar aanleiding van het koken met de snelkookpan waren:
Vraag: "Heb ik nu genoeg druk erop gezet of had ik nog iets langer door moeten gaan?".
Antwoord: "Dit is puur ervaring in het koken met een snelkookpan. Ga uit van circa de helft van de kooktijd als je in een normale pan zou doen en dat werkt goed. Uit eindelijk kan je natuurlijk langer doen, maar moet je letten op de hoeveelheid vocht dat je toevoegt. Bijvoorbeeld bij het koken van rijst".
Vraag: Wat betekent het als er een paar druppeltjes langs de deksel omlaag komen?
Antwoord: "De druppels zijn een teken dat er veel stoom in de pan zit. Je kunt de warmtebron wat lager zetten. Staat de warmtebron al laag? Dan is de ring wellicht aan vervanging toe of zit deze niet helemaal correct in de deksel. Gezien de pan nieuw is, verwacht ik dat bij jou het eerste van toepassing is".

Mijn gevoel klopte dus. De druk was hoog genoeg. Dat bleek al snel doordat ik een beetje stoom zag en enkele druppels vocht. Ik zette toen dus terecht de inductieplaat lager. Toch fijn om te weten dat mijn gevoel klopte. Nu kan ik met deze antwoorden weer fijn verder experimenteren.

Wat ik fijn vind is dat ik merk dat het me steeds makkelijker afgaat met de snelkookpan. Ik hoef er minder over na te denken en ik krijg steeds meer zelfvertrouwen. Het koken met deze pan wordt dan ook steeds leuker en ik krijg steeds meer zin om weer iets nieuws te proberen.

HET RECEPT 

Knolselderij steak uit de snelkookpan

Voor 4 personen - voorbereidingstijd: 5 minuten- kooktijd: 15 minuten

INGREDIËNTEN

 • Knolselderij van ongeveer 600 gram, onderste stronkjes verwijderd
 • 2 knoflook tenen, gepeld en fijngehakt
 • 1 sjalotje, gepeld en fijngehakt
 • Een volle theelepel za'atar
 • 1 eetlepel harissa
 • 50ml sojasaus
 • 1/4 bouillon blokje
 • 100 gram water
 • Eetlepel geroosterde sesamzaadjes
 • Handje rucola

BEREIDING

 1. Zet de snelkookpan op het vuur en schenk er een beetje olie in. Fruit hierin de knoflook en het sjalotje aan. Roer er de za'atar kruiden en vervolgens de harissa door.

 2. Schenk de sojasaus erbij.

 3. Leg de knolselderij in de pan en braad rondom even aan totdat de gehele knolselderij onder de marinade zit.

 4. Versnipper het bouillonblokje boven de pan en schenk het water erbij. Breng alles rustig aan de kook. Plaats de deksel op de snelkookpan en vergrendel deze. Zorg dat het vuur nu hoog staat. Ik zet mijn inductieplaat nu op stand 8. Zodra de eerste oranje ring naar bovenkomt en goed zichtbaar is verlaag ik de druk door de temperatuur te verlagen naar stand 4 van mijn inductiefornuis. Ik zet de timer op 15 minuten. De pan houd ik in de gaten door zo nu en dan te kijken of de oranje eerste ring nog goed zichtbaar is en of de tweede ring niet omhoog is gekomen. Zo nu en dan speel ik een beetje met die temperatuur om te zien wat er gebeurd.

 5. Na 15 minuten zet ik het fornuis uit en laat ook de pan voor 10 minuten staan. De restkooktijd indicator (de pin) is volledig teruggetrokken in het handvat, wat betekent dat er geen druk meer in de snelkookpan zit. Ik kan de pan veilig openmaken.

 6. Haal met een platte opscheplepel de knolselderij uit de pan en leg deze op een snijplank. 

 7. Snijd de groente nu in de gewenste plakken. Breng op smaak met peper en een beetje zout.

 8. Leg een handje rucola sla op een schaal en verdeel hierover de knolselderij plakken.

 9. Schep de achtergebleven saus uit de pan over de knolselderij en strooi wat geroosterde
  sesamzaadjes over de knolselderij steak. Serveer meteen.

Enjoy!

TIPS

Zelf vind ik het lekker als de knolselderij nog een goede bite heeft. Wil je deze toch liever iets zachter? Laat de groente dan 2 minuten langer in de snelkookpan. In plaats van 15 minuten worden het dan 17 minuten. 

Gekookte rijst smaakt er lekker bij.
 

Previous Article RECEPT: GROENTE SOEP UIT DE WMF PERFECT PLUS SNELKOOKPAN
Next Article RECEPT: BEEF RENDANG UIT DE SNELKOOKPAN
Rate this article:
No rating